Pages

2006/09/29

Dagje PC kuisen...

Wanneer je lange tijd met een PC werkt, dan wilt die wel eens vol met rotzooi komen te zitten. Dan is het hoog tijd om eens een grote kuis te doen. Dus, wat heb je hiervoor nodig ?

Stap 1: kies je materiaal (hard- & software)
Voor je begint, zorg ervoor dat je de volgende spullen bij de hand hebt:
  • een enclosure (externe harde schijf)
  • een besturingssysteem (bijv. Windows XP Professional SP2)
  • een anti-virus pakket (bijv. Symantec Antivirus)
  • uw drivers van de hardware (netwerkkaart, videokaart, geluidskaart, ...)
  • extra software pakketten (MS Office, Games, ...)
  • een termos koffie (of andere cafeïnebevattende dranken)
Stap 2: kopieer het profiel naar de enclosure
Veel mensen formateren hun PC voordat ze een volledige backup maken van hun gegevens, die trouwens niet alleen in Mijn Documenten staan. Ook je e-mail instellingen, favorieten en cookies moeten mee gecopieerd worden.
Meestal staat je profiel op C:\Documents and Settings\gebruikersnaam. Het beste is om de hele folder "gebruikersnaam" te kopieren naar je enclosure. Zorg wel dat bijvoorbeeld je tijdelijke internetbestanden leeg zijn, anders kan het wel een hele tijd duren.

Stap 3: Formateren en opnieuw installeren
Deze stap is het saaist, maar het moet gebeuren. Formateren die handel en start de installatie maar op.

Stap 4: Drivers installeren
Voor elk onderdeeltje in je PC moet je een drivertje hebben, dus via start -> configuratiescherm -> systeem -> hardware -> apparaatbeheer kun je zien welke onderdelen je windows niet automatisch heeft kunnen installeren (door een geel uitroepteken voor het apparaat te zetten).
Installeer alle onderdelen totdat je geen enkel uitroepteken meer hebt.

Stap 5: Anti-virus installeren
Voor je verder gaat, installeer eerst een anti-virus pakket. Liefst voor je de PC terug aan het internet zet ! Dit om te voorkomen dat je besturingssysteem zonder updates direct wordt aangevallen door diverse virussen en wormen.

Stap 6: Installeren van Windows updates
Zie dat je voor je verder gaat, eerst langs windows update gaat. En blijf updaten tot je pc volledig in up-to-date is.

Stap 7: Installatie van overige software pakketten
Wanneer je nog extra pakketten wilt installeren, is nu het beste moment.

Stap 8: Een volledige backup maken
Nu is een goed moment om een systeembackup te maken (met bijv. Norton Ghost), want de volgende keer willen we het ons gemakkelijk maken en snel een systeem kunnen terugzetten inclusief de software, updates en dat soort dingen.

Dit hele proces kan makkelijk een 2 uur duren, afhankelijk van je systeem.

2006/09/28

Hoe je Thunderbird mail omzetten naar Outlook ?

Het klinkt raar, maar soms ben je genoodzaakt om je e-mail uit Thunderbird te exporteren en te importeren in Microsoft Outlook. Helaas is dit niet voorzien in beide paketten dus moet je creatief omgaan met je mails.

Stap 1: Zet je Thunderbird mail in Netscape Messenger
Het volstaat om Netscape Communicator v4.7+ te downloaden, te installeren en Netscape Messenger alvast te configureren.
Ga naar je mail folder in je Thunderbird profile folder. Kopieer alle Thunderbird mail files (bestanden zonder extensie) en zet ze in je nieuwe Netscape Mail folder. Zorg ervoor dat je geen *.msf bestanden mee kopieert !
Start Netscape Messenger en zorg ervoor dat je even elke map geopend hebt zodat Netscape de nodige index bestanden (*.snm) heeft kunnen aanmaken.

Stap 2: Importeer mails in Microsoft Outlook Express
Open MS Outlook Express en importeer je mails uit Netscape (Bestand -> Importeren -> Netscape Communicator) en selecteer de locatie waar je bestanden worden bewaard voor Netscape. Alle mails worden zonder problemen geïmporteerd.

Stap 3: Importeer mails in Microsoft Outlook
Open MS Outlook en importeer je mails uit Outlook Express (Bestand -> Importeren -> Microsoft Outlook Express 5.x/6.x).

Al je mails zitten nu netjes in Outlook.

Kijk voor het overzetten van je adresboek even op deze site.


Export mail into Outlook (Express) or Apple Mail - MozillaZine Knowledge Base

2006/09/27

Kabeltjes hier, kabeltjes daar, kabeltjes overal


Ha ! Het is weer kableringsdag, een dag waarop je oude versleten kabeltjes vervangt door nieuwe, betere en sterkere kabeltjes met het oog een giga(bit) netwerkje uit te bouwen.

Dus, na ongeveer een stuk of 100 eindjes gestript, untwist en van schoentje (RJ-45) voorzien, ben ik een zeer tevreden sysadmin. Nu nog de gigabit hardware bestellen...

Voor wie die les toevallig heeft moeten missen, de kleuren zijn: oranje-wit, oranje, groen-wit, blauw, blauw-wit, groen, bruin-wit, bruin.

img source: http://faculty.mccfl.edu

Zie ook het volledige schema voor straight en crossed cab
les.

2006/09/19

Wet van Murphy

Ja beste mensen, de "Wet van Murphy" slaat weer toe. Alles wat fout kan gaan, gaat ook effectief de mist in en het ongeluk komt nooit alleen.

Als systeembeheerder ben ik verantwoordelijk voor diverse centra's aan de rand van Brussel. Gisteren kreeg ik melding dat in ons meest westelijke centrum (Overijse) er een panne was met de internetverbinding. Dus, wagen in en hop naar Overijse. Daar toegekomen krijg ik melding dat een werkstation in Wemmel gecrasht is. Dus, na een langdurig overleg met de Telco provider krijg ik hen zover om een technieker naar het centrum te krijgen. Dus job klaar, hop naar Wemmel.

In Wemmel staar ik naar een Blue-screen-of-Death, iets wat Microsoft ook eens voorhad tijdens de voorstelling van Windows 98, maar goed... veel tekst maar weinig betekenisvolle inhoud. Verdere analyse is noodzakelijk, maar dat gaat niet daar ik weer verneem dat in Sint-Genesius-Rode ook een werkstation gecrasht is. Dus vroem de file in en stapvoets richting SGR.

In SGR blijkt het werkstation een gekend probleem te hebben, dus contact opgenomen met de leverancier en gevraagd om ASAP het systeem te komen herstellen (refererend naar voorgaande gevallen).

De dag is nog niet ten einde of ik verneem dat in Linkebeek de stroom wordt onderbroken en dat er de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden. Dus hobbel-de-bobbel naar Linkebeek. Gelukkig is daar vlakbij een Quick (op z'n Frans wel te verstaan) om toch mijn maag van wat vulsel te voorzien zodat ik niet in de file van "mijne sus" zou gaan.

Het vervolg... je kunt het al raden: werkstations die uitvallen, internet verbindingen die ergens falen en andere dingen waarvan je dacht dat ze nooit zouden kunnen voordoen. Met andere woorden, een heuse "Murphy-dag".

2006/09/12

Presentaties nu op groot scherm

Eén van onze centra wenste een groot scherm waarop ze hun activiteiten konden presenteren, zonder dat daarvoor weer een nieuwe pc, bekabeling of wat dan ook voorzien moest worden. Een beetje te vergelijken met die mini digitale-fotokadertjes waarop je in een eindeloze lus, je foto's kunt laten roteren.
We hebben een toestel gevonden dat hiervoor perfect geschikt is: de Hyundai Q320, een 32" LCD TV-scherm, waarmee je niet alleen HD kwaliteit TV, video of DVD kunt afspelen, maar met de geïntegreerde Memory Card Reader (MCR) ook rechtstreeks foto's, muziek, films of andere media kunt afspelen.
Toegegeven, een prijzig scherm om alleen maar presentaties te draaien, maar het oogt fantastisch en de mogelijkheden onbegrensd.

2006/09/06

Nieuwe Nederlandse spelling

Een aanpassing van de spelling heeft veel gevolgen voor computerwerkers, want ze hebben een update nodig van hun automatische spelling in Microsoft Office. Gelukkig heeft Microsoft de belangrijkheid van deze spellingwijziging ingezien en biedt het nu een "patch" om je Office te voorzien van deze nieuwe spellingsregels.

Je kunt deze aanpassing downloaden op de site van Microsoft zelf of via deze link (let wel, deze specifieke patch dient voor MS Office 2003 SP 2).

2006/09/04

Contacteer uw leverancier voor support

QOS oftewel Quality Of Service, een marketingterm dat vaak gebruikt wordt binnen grote ondernemingen om zo een aanduiding te kunnen geven aan hun kwaliteit van geleverde diensten na verkoop.

Eigenlijk moet het "Lack of QOS" zijn, want het is enorm slecht gesteld met de service na verkoop. Zo zitten we met diverse leveranciers die ofwel niet te bereiken zijn, geen afspraken nakomen of die niets uitvoeren wat we vragen.

Ok, je hebt al het papierwerk om ze eens in de rechtbank op de vingers te tikken, maar waarom moet het zover komen ? Wanneer je klanten je bellen, hun meedelen dat je het te druk hebt is echt niet erg hoor, goede klanten kunnen dat best begrijpen en willen gerust wat tijd extra geven... maar nee hoor, niets horen of allerlei beloftes krijgen zijn vandaag de dag de meetinstrumenten om de QOS te bepalen. Dat beloofd voor de echt dringende taken !!!